Billede
23. august 2024
Af: Bente Villumsen

Sundhedsstrukturkommissionen foreslår at fjerne miljøområdet fra regionerne

Sundhedsstrukturkommissionens længe ventede rapport udkom den 11. juni med mange hundrede siders analyser og anbefalinger. Helt uden bagvedliggende analyser anbefaler sundhedseksperterne, at regionerne ikke længere skal beskæftige sig med klima, transport, uddannelse, miljø og socialområdet. Det er vi - og mange med os - ikke enige i. Vi giver her en oversigt over debatindlæg mv. om miljø og ressourcer.

Regeringen nedsatte Sundhedsstrukturkommissionen den 28. marts 2023 med den opgave at komme med forslag til løsninger, der skal sikre et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen med mere lighed, og som er nært og bæredygtigt. Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger blev offentliggjort den 11. juni 2024 og kan ses på temasiden på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.

Ud over analyser og anbefalinger på sundhedsområdet fik Sundhedsstrukturkommissionen til opgave at at beskrive "hovedmodellernes eventuelle afledte konsekvenser for regionernes øvrige opgaveområder", herunder miljø. Man skal helt om på side 302 i hovedrapporten, før man kommer til et afsnit om "Afledte konsekvenser for regionernes øvrige opgaver". Her kan man læse følgende:

"Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler, at der [...] overvejes en alternativ placering af regionernes øvrige opgaver. Til anbefalingen følger forslagene:
1. De nye sundheds og omsorgsregioner (model 1) eller regionerne (model 3) bør som udgangspunkt alene varetage opgaver på sundheds- og ældreområdet.
2. De øvrige regionale opgaver vil skulle placeres i enten kommuner eller staten, hvis der kan findes en hensigtsmæssig alternativ placering.
Baggrunden for kommissionens forslag er et ønske om at få rettet fuldt politisk og administrativt fokus på kerneopgaven, som vil sige sundhedsopgaven. Sundhedsstrukturkommissionen bemærker i den for bindelse, at der vurderes at være meget begrænset sammenhæng mellem sundhedsområdet og opgaverne under regional udvikling. 
Kommissionen bemærker desuden, at der kan ske en bedre ressourceanvendelse, hvis de øvrige regionale opgaver løses i sammenhæng med beslægtede arbejdsområder i stat eller kommuner. Det gælder fx trafik, miljø og uddannelsesområdet, hvor opgaver på områderne i dag er fordelt ud på flere forvaltningsled. [...] Uanset forvaltningsmodel afgiver Sundhedsstrukturkommissionen ikke konkrete forslag til alternative placeringer af de øvrige opgaver." 

Det forekommer useriøst, at sundhedseksperterne nærmest i en sidebemærkning foreslår så store ændringer på områder, hvor de ikke er eksperter, og hvor de ikke har foretaget nogen analyser. Der har været mange reaktioner på den anbefaling - nogle af dem har vi samlet her:

De indkomne høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens rapport kan også læses på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside. Der er i alt næsten 1200 sider høringssvar, som naturligt nok hovedsagelig handler om sundhed. Men flere aktører har kommenteret anbefalingen om "regionerns øvrige opgaver" - et par eksempler:

  • Dansk Magisterforening, DM, nævner opgaver som bl.a. kollektiv trafik, jordforurening, råstofindvinding på land, ungdomsuddannelser osv. mener, at det er nødvendigt at få grundigt undersøgt, hvordan opgaverne løses bedst, og hvilke konsekvenser det vil have at flytte opgaverne, inden der eventuelt træffes en politisk beslutning om at flytte opgaver væk fra regionerne. DM mener, at en af de mest centrale hensyn i placering af regionernes øvrige opgaver er, at der findes den rigtige balance mellem det lokale kendskab og tilhørsforhold og de stærke faglige miljøer.
  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er vi bekymret for, at det vigtige arbejde med jord- og grundvandsforurening overses i arbejdet med at optimere organiseringen af sundhedsvæsenet - med alvorlig konsekvens for miljø og sundhed. FRI anbefaler, at man undgår at skylle miljøet ud med badevandet i bestræbelsen på at optimere organiseringen af sundhedsvæsenet, ikke undervurderer de samfundsmæssige risici ved en forringelse af rammerne for håndtering af jord- og grundvandsforurening og at man anerkender og fastholder en meget velfungerende struktur omkring håndtering af jord- og grundvandsforurening for at sikre bl.a. rent drikkevand i Danmark og få ”mest miljø for pengene”.
  • Ingeniørforeningen, IDA, nævner vigtigheden af, at myndighedsopgaver som bl.a. miljø og klima fortsat løses på højt niveau. IDA peger på, at undgå spredning of ekspertise, og at den stabile fremdrift ikke går i stå, hvilket kræver en vis organisatorisk størrelse både geografisk, kompetencemæssigt og økonomisk, som regionerne har i dag. Hverken kommunerne eller staten ses som egnede til at løse opgaver, f.eks. på jordforureningsområdet og på råstofområdet.  Byudvikling, forurening, trafik m.m. går på tværs of kommunegrænser, så opgaverne bør forankres hos en stærk decentral myndighed, på tværs of kommunerne.

Se desuden

Danske Regioners høringssvar, hvor Danske Regioner forholder sig kritisk til Sundhedsstrukturkommissionens anbefaling om, at regionerne ikke længere skal beskæftige sig med klima, transport, uddannelse, miljø og socialområdet, herunder bilag med en beskrivelse af det regionale ansvar uden for social- og sundhedsområdet.

Region Nordjylland: Et samlet Nordjylland vil bevare Region Nordjylland

Region Midtjylland: Strukturforslag overser vigtige regionale opgaver 

Region Syddanmark er klar med høringssvar til Sundhedsstruktur-kommissionens anbefalinger

Region Sjællands høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens rapport

Region Hovedstaden: Tosset at splitte Region Hovedstaden op i flere regioner

GDPR