Billede
13. september 2024
Af: Bente Villumsen, leder VMR

LEDER: Opbakning til regionernes arbejde med miljø og ressourcer

Skal regionerne fortsat løse vanskelige og vigtige opgaver på miljøområdet i fremtiden?

Det spørgsmål blev pludselig aktuelt, da Sundhedsstrukturkommissionen udgav deres rapport i juni. Godt gemt mellem mange hundrede sider med analyser, vurderinger og anbefalinger på sundhedsområdet stod en løsrevet og ret overraskende anbefaling om ”regionernes øvrige opgaver”: Sundhedseksperterne anbefaler, at regioner fremover skal være ”rene sundhedsregioner”. De har dog ikke noget bud på, hvem der så skal løse opgaverne med jordforurening, råstoffer, mobilitet, ungdomsuddannelser osv. – de synes bare, at regionale politikere kun skal interessere sig for sundhed.

I modsætning til resten af sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger ligger der ingen analyser bag anbefalingen om at fjerne de ”øvrige opgaver” fra regionerne, og det har selvfølgelig skabt en del forundring. Regionspolitikerne er – med rette – pikerede over antagelsen om, at de, som de eneste politikere, kun magter at beskæftige sig med én ting. Blandt fagfolk, både i regionerne og hos vores gode samarbejdspartnere, skaber anbefalingen bekymring. Regionerne har stærke og kompetente faglige miljøer, som effektivt løser komplekse opgaver, samarbejder og løbende udvikler området. Hvis opgaverne flyttes til en anden myndighed, vil det slå mange af de ting i stykker, som fungerer i dag, og det vil koste tab af både tid og viden.

Heldigvis har vi gode samarbejdspartnere, som værdsætter regionernes arbejde, og vi glæder os over debatindlæg fra Dansk Miljøteknologi, som advarer imod risikoen for videnstab og miljøskandaler, Danske Vandværker, som sammen med Danske Regioner peger på risikoen for, at beskyttelsen af vores vand havner i et kompetencemæssigt vakuum, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, som minder om de mange risici og alvorlige miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser, en ændring kan få, og professor Poul Bjerg på DTU, som fremhæver regionernes stærke faglighed og anbefaler, at miljøområdet indtænkes i den fremtidige struktur for sundhedsområdet. Flere argumenterer for, at regionerne snarere skal have flere end færre opgaver på miljøområdet. Find en oversigt over høringssvar og debatindlæg her: Sundhedsstrukturkommissionen foreslår at fjerne miljøområdet fra regionerne.

Hvad er det, der gør regionerne til noget særligt som miljømyndighed?

Det er især tre ting:

  • Størrelse og faglig kompetence. Komplekse miljøopgaver kræver et stærkt fagligt miljø, som regionerne med organisationens størrelse har mulighed for at opbygge og vedligeholde.  
  • Tilstedeværelse. Regionen ligger, hvor den ligger og kan ikke flyttes til en anden landsdel. Politikerne er valgt i området, de kender geografien og aktørerne og føler sig forpligtede i forhold til de regionale dagsordener.
  • Armslængde. Regionerne har ikke incitamenter til at sætte andre hensyn over miljøbeskyttelse, f.eks. i forhold til at tiltrække og fastholde forurenende virksomheder, som godt kan have økonomisk betydning i en kommune.                                                                                                                                                     

I skrivende stund venter vi på at se regeringens udspil til ny struktur. Derefter skal der indgås en politisk aftale i Folketinget. Vi må sætte vores lid til politikernes sunde fornuft.

GDPR